spijsvertering_icoon

Gezond van voortanden tot darmuitgang

Het spijsverteringskanaal beperkt zich niet alleen tot de darmen. De spijsvertering begint al voordat je gaat eten. Bij het ruiken van voedsel worden al speekselenzymen aangemaakt voor de vertering van het voedsel. Met het gebit kauw je het eten fijn, zodat de verteringsenzymen op de voeding in kunnen werken. Gebitsproblemen kunnen klachten geven verder in het lichaam.

In de maag, dunne en dikke darm wordt de voeding verder verwerkt en vervoerd door hormonen, enzymen en bacteriën met behulp van de alvleesklier, lever en galblaas. Gebrek aan hormonen, enzymen en goede bacteriën kunnen de vertering belemmeren.

In de dunne darm vindt de grootste opname van voedingsbestanddelen plaats. Bij een overmatig doorlaatbare darm is het slijmvlies van de darm niet meer in tact en zijn er open verbindingen waarbij stoffen die er niet horen rechtstreeks in het bloed komen.

In de dikke darm wordt de vloeibare voeding verder ingedikt en uitgescheiden als ontlasting.

In de dunne en dikke darm bevinden zich blijvende wandvaste bacteriën, die zorgen voor de eerste afweer. Er bevinden zich ook tijdelijk passerende bacteriën, gisten, schimmels en eventueel parasieten, die gifstoffen kunnen produceren. Samen vormen zij het microbioom. De passerende micro-organismen kunnen schadelijke stoffen produceren.

De hoeveelheid goede bacteriën en de kwaliteit van het microbioom zijn van invloed op ons darmmilieu en daarmee ook op het darmslijmvlies. Het is van belang voor onze afweer, mate van ontstekingsgevoeligheid en voedingstoleranties en allergieën.

Gifstoffen worden verwerkt door de lever en uitgescheiden via de darm, nieren, longen en huid. Als er veel schadelijke stoffen zijn opgehoopt in het lichaam kun je het lichaam helpen ontgiften door te detoxen/opschonen.  Pas daarna is er ruimte om het microbioom te verbeteren met toediening van goede voeding en bacteriën.

De darm wordt ook wel de naar binnengebrachte buitenwereld genoemd.