Niet wat je eet maar wat je verteert komt je ten goede

 

De spijsvertering begint al voordat je gaat eten

 

Nog steeds hou je pijn in je buik. Soms heb je maagklachten. De huisarts zegt prikkelbare darm. Een te zure maag.

Dan is het dit gewoon. Maar het is niet gewoon.




Bij het ruiken van voedsel worden al speekselenzymen aangemaakt voor de vertering van het voedsel.

Met het gebit kauw je het eten fijn, zodat de verteringsenzymen op de voeding in kunnen werken. Gebitsproblemen kunnen klachten geven verder in het lichaam.

In de maag, dunne en dikke darm wordt de voeding verder verwerkt en vervoerd door daar aanwezige hormonen, enzymen en bacteriën met behulp van de alvleesklier, lever en galblaas. Gebrek aan enzymen, hormonen, gal en goede bacteriën kunnen de vertering belemmeren.

In de dunne darm vindt de grootste opname van de verteerde voeding in het bloed plaats.

Op de maag- en darmwand  ligt een slijmvlies. Het slijmvlies zorgt voor de afweer tegen schadelijke factoren. Een dunne slijmlaag geeft weinig bescherming.

Door beschadiging van de darm kunnen openingen in de darmwand ontstaan. Door de openingen kunnen ongewenste stoffen rechtstreeks in het bloed komen.

Schadelijke afvalstoffen in het bloed worden onschadelijk gemaakt door de lever. De onschadelijk gemaakte stoffen worden uitgescheiden via de darm, nieren, longen en huid. Als de lever overbelast is of niet goed werkt kunnen de nog schadelijke afvalstoffen op andere plaatsen in het lichaam klachten veroorzaken.

Als er veel schadelijke stoffen zijn opgehoopt of opgeslagen in het lichaam kun je het lichaam helpen ontgiften door te detoxen/opschonen.

De darm wordt ook wel de “naar-binnengebrachte-buitenwereld” genoemd.

 

Het darmmicrobioom

Aan de darmwand van de dunne en dikke darm zitten goede bacteriën. Ze zorgen voor de eerste verdediging tegen schadelijke stoffen. Deze schadelijke stoffen worden geproduceerd door passerende slechte bacteriën, gisten, schimmels en eventueel parasieten. Ook wel micro-organismen genoemd.

Blijvende bacteriën en tijdelijke micro-organismen vormen samen het microbioom.

De hoeveelheid goede bacteriën en de kwaliteit van het microbioom zijn van invloed op onze gezondheid.

Een zwakke afweer van de darm heeft invloed op processen in het hele lichaam, zoals de stofwisseling en het immuunsysteem. Het speelt ook rol een bij mentale problemen zoals angst en depressie.

Doel is de balans tussen goede en slechte bacteriën te bevorderen. Een verstoring van die balans kan allerlei klachten veroorzaken.