De huid wordt beïnvloed van binnenuit en buitenaf

De huid is een uitscheidingsorgaan. Het zorgt mede voor de afvoer van afvalstoffen en is hiermee belangrijk voor de ontgifting van ons lichaam. De huid scheidt afvalstoffen (toxinen) uit door transpiratie.

Afvalstoffen komen het lichaam binnen door o.a. chemische stoffen en voeding, maar ontstaan ook in het lichaam door gebrekkige spijsvertering en onvolledige ontgifting door de lever.

Toxinen kunnen de toevoer van voedingsstoffen naar en afvoer van afvalstoffen uit de cellen belemmeren. Als de huid veel toxinen bevat kunnen zwelling, verslapping, verkleuring en ontsteking ontstaan met als gevolg huidproblemen, zoals acne, rosacea, pigmentvlekken en eczeem.

De huid heeft een zelfherstellend en – genezend vermogen. Dit vermogen kun je versterken door te detoxen (ontgiften).

Met diagnostisch onderzoek kun je de oorzaak van een slechte spijsvertering en ontgifting  opsporen.

De huid wordt ook wel de naar buitengebrachte binnenwereld genoemd.

De huid heeft ook een belangrijke plaats in het afweersysteem. Bij een overdreven reactie kan allergisch contacteczeem ontstaan en een gestoorde en overactieve afweer zie je bij  psoriasis.

Er leven duizenden verschillende families van bacteriën (microbioom), maar ook virussen (viroom), schimmels, gisten en mijten, op de normale huid, de aangrenzende slijmvliezen en in de haarzakjes. Ze vormen pas een bedreiging als ze ziekmakend zijn.

Het microbioom van de huid krijgt steeds meer aandacht. Naast dreigingen van enkele van deze micro-organismen wordt steeds meer het nut van de overgrote meerderheid van de bacteriën gezien. Ze beschermen onze huid juist tegen schadelijke micro-organismen en voorkomen daarmee infecties en opname van schadelijke toxinen.

Bij een zwakke afweer van de beschermende werking van de huid heeft dat invloed op processen in het hele lichaam, zoals de stofwisseling en het immuunsysteem.

Zuurtegraad, talg-, vocht- en zoutgehalte van de huid, maar o.a. ook genetische aanleg, leefstijl en cosmetica zijn van invloed op de hoeveelheid verschillende bacteriën.

Doel is het evenwicht tussen de bacteriën te bevorderen, omdat een verstoring ervan tot een ontsteking van de huid, zoals acne, eczeem en psoriasis, kan leiden.

Acne

Is een ophoping , verstopping en ontsteking van talg diep in de huid. Het kan zich uiten in oppervlakkige zwarte -, diepere witte mee-eters, rode pukkels en/of puistjes. In de talgklieren zitten veel bacteriën die talg omzetten in vetzuren. Waarom ontsteekt talg bij de ene persoon wel en bij de ander niet?

Orthomoleculaire therapie
Na onderzoek naar de oorzaak kan ik een therapieplan opstellen. Vaak speelt een dysbiose in de darm een rol.

Thuisbehandeling
Huidproducten die de porie open houden, het vet oplossen, de talgproductie verminderen en de ontsteking remmen.

Rosacea

Is een huid met rode geïrriteerde plekken, vaak met uitgezette bloedvaatjes, die kan jeuken en witte en rode bultjes kan vertonen.  Het wisselende patroon is vaak afhankelijk van bepaalde factoren, waaronder voeding.

Orthomoleculaire therapie
Na onderzoek naar de oorzaak kan ik een therapieplan opstellen. Vaak is er een tekort aan spijsverteringsenzymen.

Thuisbehandeling
Kalmerende huidproducten die de huid herstellen en beschermen.

Psoriasis

Scherp begrensde plekken met dikke witte schilfers van wisselende grootte die kunnen jeuken. Hier is sprake van versnelde celdeling met onvolledige uitrijping van de huidcellen van de opperhuid. Deze aandoening komt zelden in het gezicht voor, maar wel op het lichaam. Vooral op de strekzijde van beide ellebogen en knieën.

Orthomoleculaire therapie
Na onderzoek naar de oorzaak kan ik een therapieplan opstellen.Vaak speelt het immuunsysteem een rol.

Thuisbehandeling
Huidproducten, zoals oliën, kunnen verbetering geven.

Eczeem

Rode, warme, gezwollen huid met vochtafscheiding en vochtblaasjes, die na indrogen gaan schilferen, met krabeffecten door jeuk en kloofjes met korsten.

Constitutioneel eczeem
ook wel atopisch eczeem genoemd is erfelijk en komt meestal op jonge leeftijd voor.

Contacteczeem
is vaak een allergische reactie op een stof waarmee je regelmatig in aanmerking komt.

Orthomoleculaire therapie
Na onderzoek naar de oorzaak kan ik een therapieplan opstellen. Eczeem is vaak een allergische aandoening waarbij het immuunsysteem reageert op onschadelijke stoffen. Vaak zie je bij eczeem ook klachten zoals astma en hooikoorts.

Thuisbehandeling
Huidproducten die de huidbarrière en vocht – en vetbalans herstellen.